geel met blauw schild

Het beveiligen van Windows

In dit artikel willen wij graag met je kijken naar de beveiliging van je Windows besturingssysteem. Als je geen last wilt hebben van hackers, virussen en andere narigheden dan is het van groot belang om je beveiliging op orde te hebben. Er zijn meerdere punten die wij in dit artikel met je willen bespreken. Als je onze tips toepast dan kun je met een gerust hart gaan slapen, je beveiliging is dan namelijk goed op orde.

Firewall
Als eerste willen wij kijken naar de firewall in Windows. De firewall in Windows dient altijd aan te staan. Je kunt onder het kopje beveiliging zien of de firewall momenteel ook echt aanstaat. Het kopje beveiliging vind je terug op het configuratiescherm. Als je een groen vinkje ziet staan, dan is alles goed ingesteld. Zie je echter een rood uitroepteken dan is de kans groot dat de firewall uitgeschakeld staat. Zet deze in dat geval zo snel mogelijk aan, hiermee voorkom je dat hackers toegang kunnen verkrijgen tot je systeem.

Draadloos internet
Maak je gebruik van draadloos internet, let dan altijd even op de beveiliging van je netwerk. Zorg er voor dat je netwerk beveiligt is met een zogenaamde sleutel. Is je netwerk onbeveiligd, dan kunnen derden inloggen op je netwerk. Als ze vervolgens spam versturen bijvoorbeeld dan wordt jij er als eerste op aangekeken. Als er veelvuldig spam verstuurd wordt via je internet verbinding dan kan dit bij sommige providers leiden tot een blokkade van je uitgaande mail server of zelfs een blokkade van de gehele internet verbinding. Reden te meer om je netwerk dus goed te beveiligen, zodat alleen jij en je huisgenoten verbinding kunnen maken met het netwerk.

 

Windows-10

Wil je weten hoe je het netwerk kunt beveiligen? Raadpleeg hiervoor de handleiding van je router. Kom je er niet uit, dan kun je altijd nog telefonisch contact opnemen met je internet provider of anders met de fabrikant van de router. Wil het telefonisch niet lukken om de beveiliging in te stellen, dan kun je altijd nog een systeembeheerder inschakelen. Een systeembeheerder heeft veel ervaring met computers en routers en kan de beveiliging vaak binnen 30 minuten instellen. Een systeembeheerder inschakelen kost natuurlijk wel wat, maar je krijgt er een goed beveilig netwerk voor terug, het is dan ook zeker de moeite waard.

 

Virusscanner
Een goed beveiligde internet verbinding en een firewall is nog steeds niet voldoende om je beveiliging op een hoog niveau te houden. Een virusscanner mag namelijk ook niet ontbreken. Het kan zomaar gebeuren dat je een virus opent die verborgen zit in een bijlage bijvoorbeeld. Het lijkt dan dat je een e-mail hebt ontvangen met een veilige bijlage. Toch kan dit ook schijnveiligheid zijn. Dagelijks trappen mensen erin en open ze per ongeluk een virus, met alle gevolgen van dien.
Virussen en spyware zijn vaak enorm hardnekkig. Zodra ze eenmaal actief zijn op je computer kan het een hels karwei zijn om ze eraf te krijgen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Je kunt virussen voorkomen door een virusscanner op je computer te installeren. Welke virusscanner moet ik installeren? Als je een antwoord wilt hebben op die vraag dan kun je het beste advies inwinnen bij een computerwinkel. Ga gerust langs bij de Mycom bijvoorbeeld en vraag eens naar de verschillen tussen de virusscanners. Als je niks wilt betalen voor je virusscanner dan kan dat ook, je kunt in dat geval een gratis virusscanner downloaden. Let wel op het soort virusscanner dat je gaat gebruiken. Veel gratis virusscanners zijn namelijk behoorlijk waardeloos te noemen. Een goede gratis virusscanner is AVG bijvoorbeeld. AVG is al jarenlang actief op de anti virus markt en biedt naast betaalde versies van antivirussoftware ook een gratis variant aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *