Wat is veiliger, Windows of MAC?

Misschien wil je graag een nieuwe computer kopen, maar weet je niet precies wat het moet gaan worden. In dit artikel willen wij stilstaan bij de vraag wat voor machine veiliger is, een machine met het Windows besturingssysteem of een OSX welke op MAC zit? Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een MAC. Apple heeft jarenlang ervaring op het gebied van computers en telefonie. Een nadeel van de MAC is de prijs, het zijn vrij prijzige computers. Voordeel is een stuk aanzien dat je hebt als je een MAC hebt. Niet iedereen heeft er één dus het maakt het wel bijzonder.

Virussen
Hackers proberen in te breken op computers. Ook zijn zij bezig met de ontwikkeling van virussen, spyware en adware. Omdat het overgrote gedeelte van de wereld gebruik maakt van Windows machines richten de pijlen van hackers zich voornamelijk op het Windows besturingssysteem. Het lijkt er dus heel sterk op dat een MAC machine veiliger is. Toch hoeft dat niet zo te zijn, wij leggen je graag uit waarom.
Het is enorm belangrijk om de beveiliging van je computer op orde te hebben. Ook al zijn er veel minder virussen die effect kunnen hebben op de MAC, ze zijn er wel! Daarom is het belangrijk om een goede virusscanner te installeren op je computer. Het maakt daarbij niks uit of je Windows gebruikt of een MAC. Beide besturingssystemen kunnen vatbaar zijn voor virussen, malware en spyware.

Veel meer virussen
Er zijn veel meer virussen geschreven die effect hebben op Windows machines, dan is Windows toch onveiliger? Als je een MAC hebt zonder virusscanner en een Windows machine zonder virusscanner dan is de kans inderdaad groot dat de Windows machine sneller besmet raakt met een virus. Heb je echter een Windows machine met een goede virusscanner en een MAC zonder virusscanner dan is de MAC onveiliger.

Installeren
De vraag welk besturingssysteem onveiliger is, is niet echt van toepassing. Het gaat er om hoe jij de beveiliging hebt ingeregeld. Voor elk besturingssysteem geldt dat je een goede beveiliging moet inregelen. Een virusscanner is één ding, zorg ook voor een goede firewall en een goed beveiligd draadloos netwerk (als je gebruik maakt van draadloos).
Heb je momenteel nog geen virusscanner op je Windows of MAC draaien, installeer deze dan zo snel mogelijk. Je kunt gratis virusscanners downloaden, maar je kunt er ook voor kiezen om er één te kopen. Als je een virusscanner koopt is deze vaak voor 365 dagen geldig, daarna moet de virusscanner verlengd worden. Het is niet zo dat de scanner na een jaar niet meer werkt, maar de database met virussen wordt echter niet meer bijgewerkt. Na verloop van tijd heb je dus helemaal niks meer aan de virusscanner, want deze zal nieuwe virussen niet meer herkennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *